fbpx

Animal’s Faith met een artikel in Thuis in Maastricht!

Animal’s Faith: uniek dierencentrum in Maastricht

 

Animal’s Faith is het enige allround dierencentrum van Europa. Een asiel, hondenschool, pension, trimsalon. En honden die vanwege zware gedragsproblemen een euthanasie-advies hebben, krijgen hier een tweede kans. Oprichtster Liz Wolting heeft een duidelijk standpunt over onze omgang met dieren. Een dierenliefhebber met een missie: “Ze verdienen het gewoon!” 

Geboren dierenliefhebber

Als je Liz vraagt naar het waarom van haar passie voor dieren is ze heel duidelijk: “Zo ben ik geboren. Mijn moeder vond mij als kind al geregeld in de mand van de hond”, lacht ze. Tijdens haar studie dierengeneeskunde verliest ze haar hart definitief aan dieren. Ze stopt met studeren en begint een eigen asiel, nu negen jaar geleden. Inmiddels is Animal’s Faith opgesplitst in enerzijds een bedrijf met een pension, hondenschool en trimsalon. En anderzijds een stichting met het nieuwe dierenasiel van Maastricht. Liz is blij met de uitbreiding, maar nog steeds staan er honden op de wachtlijst om in het asiel geplaatst te worden. Op dit moment staat de teller op 49.

Verschil met het buitenland

Hoe staat Liz dan tegenover de vele honden die uit het buitenland gehaald worden? “Natuurlijk verdient elke hond een goed leven. Wat mensen soms wel vergeten is dat wij anders met honden omgaan, dan in de aard van de hond zit. Dit kan zeker voor buitenlandse honden een hele aanpassing zijn. Zij hebben op straat geleerd dat mensen, verkeer en vreemde honden heel eng zijn en dat ze daarbij weg moeten blijven. Mensen willen deze honden dan goedbedoeld ‘redden’, maar zetten ze hier in hun allergrootste nachtmerrie. Zonder de juiste begeleiding kan dat heel traumatisch zijn voor deze honden, waardoor ze met regelmaat in ons asiel belanden.” Maar hebben die honden het in Nederland niet veel beter dan in het buitenland? “Ik ben geregeld in landen zoals Spanje. Daar hebben honden wel een thuis, maar lopen ze de hele dag op straat. Ze zoeken hun roedel op, gaan samen op pad en keren ’s avonds weer naar huis om te eten en te slapen. Dat staat eigenlijk dichter bij de natuur van de hond dan hoe wij met onze honden omgaan.” Wat Liz betreft hoeven we in Nederland niet zo ver te kijken als het om dierenleed gaat. “Hier komen nog altijd veel hondengevechten voor.”

Euthanasieadvies

Sommige honden hebben zulke zware gedragsproblemen dat ze euthanasieadvies krijgen. “Klopt, het meest voorkomende probleem is dat ze uitvallen, zodra er een andere hond of onbekend persoon in de buurt komt. Voor hen is dit een logische reactie: een andere hond komt niet zomaar in een roedel. Wij geven daarom gedragstherapie en trainen dagelijks met onze asielhonden.” Honden met gedragsproblemen worden vaak niet opgenomen in de reguliere asielen. Zij vinden hun weg naar Stichting Animal’s Faith. En uiteindelijk naar een nieuw baasje.

Asielverbeteringsprogramma

Liz reist regelmatig om haar kennis te delen. “In de meeste asielen, ook in Nederland, ontbreekt het vaak aan de tijd en kennis om honden goed te kunnen begeleiden in een toch wat stressvolle omgeving. Daarom geef ik overal voorlichting en vertel ik over ons asielverbeteringsprogramma. Zodra je een hond geplaatst hebt, moet je die lege plek bijvoorbeeld niet meteen vullen met een andere op de wachtlijst. Het geplaatste dier kan immers nog terugkomen, omdat het toch niet klikt. En dan heb je een groter probleem. Ons traject is misschien intensief, maar op den duur bespaar je hier veel kosten en leed mee.”

Open dag én eendjes voor het asiel

Op 27 mei is Open Dag bij Animal’s Faith. “Ik zal mijn boek die dag presenteren, er is livemuziek, hapjes en drankjes, genoeg te doen voor kinderen en een runway met onze asieldieren. Onze beide panden zijn die dag open voor publiek.” Dit jaar is het unieke dierencentrum hoofddoel van Duckrace Maastricht op 13 mei. “Virtuele eendjes kunnen gekocht worden via onze link. “We krijgen helaas geen subsidie, dus zijn afhankelijk van donaties en sponsoren. Dit soort acties zijn dus ontzettend welkom.”

Bron: https://www.thuisinmaastricht.nl/animals-faith-uniek-dierencentrum-in-maastricht/

Schrijf je in om onze nieuwsbrief te ontvangen!