fbpx

Wat doet een hondengedragsdeskundige?

Als gedragsdeskundigen en trainers helpen wij graag alle honden die probleemgedrag vertonen; van kleine, veel voorkomende zaken tot de moeilijkste en zwaarste probleemgedragingen die je kunt bedenken. Elke hond verdient bij ons een kans!

Misschien heb je zelf ook wel eens de drang gevoeld om je meer in hondengedrag te verdiepen en zo een hoop honden te helpen.

Binnenkort starten we bij Animal’s Faith met de opleiding tot gedragsdeskundige! Maar wat doet zo’n gedragsdeskundige nu precies? Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

Nola

Een vreselijk schattig-uitziend boomerpupje sloot aan bij onze puppycursus halverwege 2018. Dat schijn bij honden kan bedriegen werd echter al snel duidelijk tijdens deze les. De baasjes zaten met hun handen in het haar omtrent deze kleine meid. Ze trok aan de lijn, beet, gromde, pakte alles van straat en liet niet meer los. Haar oppakken om haar in de auto te tillen was telkens een hele strijd en Nola hield niet in als ze begon met bijten.

Na uitgebreid met de eigenaren gesproken te hebben bleken er meerdere oorzaken voor deze problemen te vinden zijn. Nola sliep duidelijk veel te weinig en kreeg voor haar leeftijd al veel te veel vrijheid. Daarnaast was ze van karakter ook een heel zelfstandig en zelfverzekerd hondje, waar niet elk mens tegenop gewassen is. Elke keer wanneer ze lelijk deed (en ze kon echt flink bijten) was met name haar bazinnetje een beetje bang voor haar en daar maakte Nola dan weer gretig gebruik van.

Tijd om de deze negatieve spiraal te doorbreken dus! Vanwege de opgelopen spanningen werd er besloten Nola een aantal dagen bij ons intern te zetten, zodat haar inmiddels aangeleerde gedrag makkelijker doorbroken kon worden en de baasjes ondertussen even op adem konden komen. Echter was er ook genoeg werk aan de winkel voor de baasjes zelf. Het zelfvertrouwen en de daadkracht van Nola was namelijk groter dan die van haar eigenaren en dat gaf veel onbalans. De baasjes kregen dus huiswerk mee om aan hun eigen rust, stabiliteit en zelfverzekerdheid te werken.

Nola werd bij ons gestuurd op veel meer rust en een vriendelijkere uitstraling. Ze leerde dat ze haar zin niet kreeg wanneer ze lelijk deed, maar deze nu wél kreeg wanneer ze zich kalm en vriendelijk opstelde. Ze mocht flink bijslapen en ze werd tijdens de wandelingen stevig gesocialiseerd, zodat ze een mooie basis mee naar huis kon nemen.

Na 6 dagen mocht Nooltje weer naar huis en kregen de baasjes een dagschema voor haar mee waar ze zich strikt aan moesten houden. Ook moesten ze aan hun eigen rust blijven werken. Nola liet gelukkig direct zien dat ze een groot leervermogen heeft en enkel zulk lelijk gedrag was gaan vertonen omdat ze niet goed begrepen werd. Nu haar baasjes haar beter kunnen aanvoelen is hun band vele malen beter geworden en hebben ze veel plezier met een vriendelijke Nola, die netjes aan de lijn loopt en samenwerking zoekt. Zelfs nu ze volop in haar puberteit zit beleven haar baasjes nog elke dag vele malen meer plezier aan haar dan voorheen!

Moon

De bazin van Moon en Mocca, een dierenartsassistente, had al haar hele leven honden en paarden. Moon en Mocca zijn beide Bearded Collies, dus niet het meest pittige ras. Voorheen had het gezin ook altijd Bearded Collies gehad zonder al te veel problemen. Toch leek Moons gedrag alleen maar erger te worden… Zij en Mocca hingen elkaar regelmatig flink in de haren en buiten wandelen was meer een straf dan ontspanning met Moon: ze trok als een bezetene aan de lijn, viel uit naar auto’s, fietsers en wilde naar alle honden toe, ongeacht of deze vriendelijk of onvriendelijk waren. Ook buiten vond Mocca het met regelmaat nodig om de onrust van Moon hardhandig te corrigeren. In huis vloog Moon de hele dag van voor naar achteren door de woonkamer heen om iedereen die langs de ramen liep weg te blaffen.

De gigantische onrust die Moon uitstraalde had zijn weerslag op het hele gezin. Er bleef een continue waas van stress en onbalans in de lucht hangen. Dit resulteerde weer in frustratie richting Moon waardoor ze verbaal wel eens flink op haar kop kreeg of buiten een flinke ruk aan de lijn kreeg.

Na het dagschema van de honden doorgenomen te hebben met het bazinnetje, gekeken te hebben naar de veranderingen binnen het gezin en de woonplek die hadden plaatsgevonden sinds de andere Bearded Collies er niet meer waren en Moons gedrag in huis en aan de lijn te hebben geobserveerd zijn we snel veranderingen gaan aanbrengen in de levens van de honden. Er moest meer op rust en het loslaten van taken gestuurd worden, zodat de honden de kans kregen te herstellen van alle prikkels die ze gedurende de dag moesten proberen te verwerken. De wandelingen werden meer gestructureerd aangepakt, wat de honden rust en veiligheid bood. Moon kalmeerde gigantisch snel en liet haar dankbaarheid voor deze hulp op deze manier duidelijk zien. Ze liep binnen no time perfect aan de lijn en in huis viel ze direct in diepe slaap. Dankzij de extra begeleiding is het leven van deze twee honden én hun baasjes vele malen prettiger geworden!

Train en Farah

Het baasje van Train en Farah, beide honden uit Spanje, wilde graag zelf met honden werken en een eigen asiel beginnen. Hoe langer hij zijn eigen honden had, hoe meer hij er achter kwam dat hij nog veel gedrag van de honden niet kon verklaren en ze daardoor dus ook niet kon helpen. Na jaren geprobeerd te hebben de honden zelf te helpen, zonder het gewenste resultaat, besloot hij ons te laten komen. De honden waren ogenschijnlijk ontzettend rustig in huis, maar vertoonden allemaal onderhuidse stress-signalen die moeilijk te registeren zijn voor een leek. Train had echter ook een aantal zeer zichtbare problemen, waarvan flink uitvallen naar auto’s wel het grootste probleem was. Aan de lijn viel hij ook wel eens uit naar honden, maar los leken andere honden geen problemen op te leveren. Wanneer Train losliep en een auto zag zette hij echter de achtervolging in en probeerde hij de auto te blokkeren door er voor te gaan staan. Niet heel veilig gedrag dus. Ook katten waren niet veilig in de buurt van dit duo. De hele wandeling waren ze aan het scannen om te zien of er een kat was om op te jagen.
Farah stelde zich daarentegen veel gereserveerder op dan Train, te gereserveerd. Ze vluchtte continu voor onbekende mensen en moest een mens gemiddeld al een dag of 3 zien om enige toenadering te durven zoeken. Kende ze je eenmaal dan sloeg ze om als een blad aan een boom en kwam ze vaak om aandacht vragen. Wanneer Train buiten uitviel naar een auto gebeurde het regelmatig dat Farah dan bovenop Train klapte. Dit maakte de wandeling tot een stressvolle gelegenheid en gaf weinig ontspanning en plezier. De avondwandelingen waren nog heftiger, dus die werden apart met de honden gedaan om het nog controleerbaar te houden.

Na het doornemen van het dagritme van de honden bleek al gauw dat ze heel veel tijd om te rusten kregen, maar blijkbaar erg weinig echt sliepen. Beide honden hadden duidelijk een aangetast veiligheidsgevoel en begrepen niet goed wat er nu van hen verwacht werd in dit drukke Nederland, waar de omgang met honden heel anders is dan in Spanje. Ook zijn hier veel meer prikkels en de honden vonden het duidelijk moeilijk deze goed te verwerken.

Na het baasje meer over hondengedrag en de behoeften van honden uitgelegd te hebben werd het tijd om dit in de praktijk te brengen. Binnen een mum van tijd liepen de honden kalm langs elke auto af. Doordat ze zich nu veilig voelden bij hun baasje hadden ze niet meer het gevoel overal op te moeten reageren en vertrouwden ze op hun baas. Dit bracht ontzettend veel rust, zowel voor de honden als voor hun eigenaar. Wandelingen verlopen sindsdien lekker ontspannen en de honden durven in huis ook écht te gaan slapen. Ze hoeven niet meer continu in de waakstand te staan, wat hun leven vele malen prettiger gemaakt heeft. En het baasje is weer een stap dichterbij zijn droom verwezenlijken!

Wil jij ook honden en baasjes helpen weer in balans te komen met elkaar?
Wellicht is onze opleiding dan wat voor jou!

Schrijf je in om onze nieuwsbrief te ontvangen!